Contextul actual
Contextul extern
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește investiția în educație, se arată într-un studiu făcut public de UNICEF în anul 2014. Acesta menționează că, dacă până în anul 2025 suma din buget alocată acestui domeniu va fi mai mică de 6% din PIB, țara va pierde între 12 și 17 miliarde de euro între 2015 și 2025. Studiul „Costurile investiției insuficiente în educație în România” corelează sumele alocate de la bugetul de stat din acest domeniu cu evoluția economică a țării. Ampla cercetare a fost realizată prin comparație cu situațiile din Letonia și Ungaria, țări considerate de către cercetători ca fiind apropiate de contextul României.
Contextul intern
România traversează o perioadă de tranziție accelerată, marcată de transformări complexe și profunde în toate domeniile de activitate. În acest context, Educația, Cercetarea și Inovarea sunt fundamentale, reprezentând unele dintre cele mai responsabile și necesare acțiuni la nivel strategic, miza fiind identitatea și ridicarea standardului de referință viitor al acestei națiuni.
Migrarea inteligenței
Lipsa unui sistem integrat de identificare, analiză, dezvoltare și valorificare a potențialului pe care tinerii îl dețin și ultimul loc în topul investițiilor UE pe care țara noastră le alocă pentru învățământ, cercetare și inovare, sunt doar două dintre premisele pentru care România nu reprezintă o soluție pentru tinerii cu potențial înalt, aceștia neavând acces la resurse ce definesc și stau la baza educației de excelență. Acești tineri aleg astăzi alte oportunități sau experiențe de educare, înțelegere, colaborare și de viață, în general, de cele mai multe ori, însă, departe de țară.
Factor de risc
Migrarea capitalului uman de calitate înaltă reprezintă problema cea mai stringentă a țării noastre, care va genera un impact major ce va afecta dezvoltarea României pentru cel puțin 30 de ani.