ARCA Education Center
  • Gplus
  • Facebook
  • Linkedin
  • Despre noi
  • Proiect
  • Program mentorat
    • Mentorii de mâine
    • Program de formare
    • Tematici cursuri
      • Tematica detaliată a cursurilor
    • ACCES cursuri online
  • Parteneri
  • Media
  • Contact
  • Cautare
  • Menu
ARCA Education Center > Noesis > NOESIS 1 – Cluj-Napoca

NOESIS 1 – CLUJ-NAPOCA

Tehnologii Emergente, Educație computerizată și IT

Una din cele mai importante teme de cercetare exploratorie  și de politici educaționale este Emerging Technologies-Educație computerizată și IT. 

În contextul transformărilor radicale și a schimbărilor masive de relevanță a modelelor economice și sociale existente la acest moment, se impune redefinirea strategică a direcțiilor de cercetare și educație specifice noilor tipuri de cereri/ trenduri pe piața muncii și în cea a cercetării.

Analiștii noștri au găsit dovezi masive ale accelerării cererii unei noi varietăți de roluri de specialiști legate de înțelegerea și gestionarea ultimelor tehnologii emergente: specialiști în AI și Machine Learning, Specialiști în Big Data, Experți în Process Automation, Analiști în Information Security, Designeri User Experience și ai Interacțiunilor Human-Machine, Ingineri în Robotică și Specialiști Blockchain. 

Un alt factor important în stabilirea meta temei specifice acestui centru educațional de excelență este și instabilitatea în creștere a calificării: datorită valului de noi tehnologii și a trendurilor disruptive în modelele de business și a schimbării diviziunii muncii între muncitori și mașini, transformând în consecință, profilele curente de job-uri. În această logică, marea majoritate a angajaților / personalului calificat,  vor fi nevoiți să își adapteze nivelul de performanță și vor tranzita o perioadă se transformare / schimbare de calificare semnificativă.

Un alt criteriu este dat de estimările la nivel global legate de nevoia de roluri emergente: printre o varietate de roluri deja fundamentate, care sunt pe un trend ascendent. Acestea sunt setate să experimenteze o cerere în creștere într-o periodă până în  anul 2022, sunt și cele de: Analiști de Date, Oameni de Știință și Cercetători, Dezvoltatori de Software și Aplicații. 

Abilitățile sunt noua monedă de pe piața muncii, la nivel global, dar și în contextul național care reflectă, fără echivoc, trendurile de pe piața muncii la nivel european și global. Abilitățile indică cererea și la un nivel mai nuanțat decât ocupațiile, a căror expertiză și abilități necesare se schimbă rapid și grade care sunt deja demodate în momentul în care sunt obținute. Ritmul actual al modificării necesită urmarea direcției pieței muncii pe bază de abilități, mai degrabă decât pe baza gradului, care este o variabilă mult mai dinamică. Folosirea abilităților ca variabilă de analiză asigură un instrument puternic în ajutorul decidenților politici pentru pregătirea forței de muncă a viitorului.

Pe baza acestor schimbări, LinkedIn a dezvoltat Skills Genome – un nou sistem metric care ne permite să folosim acea putere analitică pentru a obține o înțelegere mai bună a trendurilor și dezvoltării pieței muncii. Folosind informațiile despre abilități furnizate de LinkedIn’s Economic Graph, o reprezentare digitală a economiei globale pe baza datelor generate de 630 de milioane de membri cu mai mult de 35,000 de abilități, sistemul metric ne permite să definim și analizăm profilul unic de abilități al mai multor segmente de pe piața muncii. Îl putem folosi pentru a identifica aceste abilități care sunt mai predominante în unul dintre segmente decât în celelalte. Aceste segmente pot includ geografia (ex: oraș), industria, tipul activității (ex: oamenii de știință) sau populația (ex: femei).

Putem afla că nivelul de abilități din regiune a crescut în principal în câmpurile tehnice și financiare de studiu și că posedă abilități cu scop general, cum ar fi managementul de proiect și conducerea, cu un nivel relativ scăzut de integrare a abilităților digitale. Abilitățile ca managementul, conducerea și negocierea din această regiune sunt clasificate superior în această regiune, indiferent de abilitățile de nivel ridicat sau talentele digitale.

Aflăm că primele 10 poziții cu creștere rapidă din ultimii patru ani sunt toate considerate poziții intermediare și de management de top, acoperind serviciile clienți, marketingul, finanțele, produsele, operațiunile și alte funcții. Abilitățile care prezintă o creștere clară pot fi împărțite în patru categorii: (1) abilitățile funcționale, cum ar fi marketingul și serviciile clienți; (2) abilitățile cu putere slabă, cum ar fi conducerea; (3) abilitățile digitale, cum ar fi rețelele sociale; și (4) abilitățile cu valoare adăugată, cum ar fi engleza.

În primul val de digitizare, datele pot fi văzute ca un produs secundar al funcționării aplicațiilor digitale, sistemelor de operare și platformelor. Datele sunt din ce în ce mai recunoscute ca un avantaj semnificativ care permite inovarea ulterioară în câmpurile auxiliare, cum ar fi inteligența artificială, care poate acționa in direcția îmbunătățirii serviciilor prin eficientizarea procesului și redarea unor rezultate mai bune pentru clienți.

Rezultatele noilor surse de date și metodele de procesare nu sunt limitate la sectorul privat; sectorul public folosește din ce în ce mai mult date pentru îmbunătățirea serviciilor guvernamentale și pentru îmbunătățirea cercetării. Totuși creșterea rapidă a cererii pentru muncitori cu abilități în știința datelor a dus la o scădere în furnizarea de abilități în acest domeniu și la o competiție intensă între industrie și sectorul public pentru acest talent. Acest lucru a creat o miză ridicată asupra acestor abilități și a redus capacitatea afacerilor, industriilor și întregii economii in ceea ce privește folosirea completă a rezultatelor din inovație.

Ce știm despre modul în care apare această cerere recentă pentru acest talent în industrii, cum abilitățile în știința datelor devin parte din structura de bază a rolurilor și cum își măresc muncitorii seturile de abilități din știința datelor prin studierea din industrie și regiuni?

Ce știm despre modul în care cererea pentru știința datelor poate crește în viitor?

În acest context, privim trei metode complementare în care directorii pot înțelege piața de abilități în știința datelor din noua economie; monitorizarea cererii pentru abilitățile de știința datelor prin analiza postării de locuri de muncă de la Burning Glass Technologies; distribuția și calitatea științei datelor.

Fiind dat ritmul rapid al schimbării în profesiile de știința datelor, menținerea relevanței setului de abilități va necesita un sistem receptiv și dinamic care răspunde la tehnologiile cu schimbare rapidă și cererea asociată de abilități.

Acest grup de abilități incluse în setul de abilități pentru piața de pe internet și aplicații – abreviată la Piețe Online în acest Raport – include abilități, cum ar fi: rețele sociale, căutarea plătită, comerț electronic și design de aplicații mobile. Grupul de abilități incluse în setul de abilității ale Utilizatorului și Analitica Datelor Entității (sau setul de abilități pentru date) include abilități, cum ar fi: Apache Hadoop, Hives, Big Data, Oracle Big Data și AWS Elastic MapReduce.

Argument

Argumentarea tematicii în contextul evoluției domeniului IT și importanța pe care o capătă acesta, Centrul educațional de Excelență pentru Tehnologii Emergente, Educație Computeriză și IT din Cluj constituie direcția fundamentală în stabilirea relațiilor primare (primordiale) în Programului Strategic Inovativ de Gestionare Sustenabilă a Proceselor NOESIS.

Funcționează în calitate de reper de bază între MANAGMENTUL CRIZELOR (meta tema de cercetare a centrului de excelență și București) si TEHNOLOGII DE MEDIU, (reprezentând meta tema de cercetare a centrului de excelență din Iași). 

Mai mult, dată fiind dependența funcționării  sistemului de prelucrarea pertinentă și în timp real, a unor baze de date complexe – pregătirea unor specialiști în domeniile IT, AT și informații este esențială.

Acesta va avea rol de organizare de Big Data, de generare de principii și tipologii de structuri informaționale, de creare de noi tipuri de rețele/legături informaționale și de validare (standardizare) a direcțiilor noi de evoluție (atât la nivel de proiect, respectând logica internă a acestuia, cât și la nivel național pe EDUCAȚIE, CERCETARE ȘI INOVARE) pentru ACADEMIA NAȚIONALĂ  HENRI COANDĂ.

Tematica Tehnologiilor devine tot mai relevantă în contextul dezvoltării tehnologice. Este un domeniu de viitor în baza căruia se vor fundamenta noi meserii și profesii. Unele dintre acestea vizează o serie de competențe care implică o pregătire și o calificare superioară pentru a acoperi responsabilitățile profesionale.

Astfel, pe lângă competențele tehnologice clasice, o serie de competențe legate de domeniul IT vor trebui avute în vedere. Competențele tehnologice, vor fi  legate pe de-o parte de utilizarea bazelor de date (procesare și sintetizarea datelor pe principii date), iar pe de altă parte – dezvoltarea competențelor ce țin de generarea de tehnologii și inovații tehnologice (de la diverse prototipuri tehnologice, capabile să rezolve probleme concrete până la creare de noi tehnologii). Acestea, având adesea structură de meta-competențe vor putea fi cultivate doar pe eșantioane de copii  și tineri cu abilități intelectuale superioare. Copii și tinerii cu abilități înalte sunt cei mai potriviți în acest sens.

Cultivarea acestora prin programe specifice și cu o aplicabilitate clară – devine o nevoie reală.

În aceeași ordine de idei, în această situație, tematica Tehnologică devine foarte relevantă pentru că:

Toate informațiile, în baza cărora se vor genera profile și tipologii  de supradotare, curricule specifice acestora, traseele individualizate, etc. – presupun o cantitate foarte mare de date. Pentru a fi prelucrate și interpretate adecvat – este nevoie de pregătirea specializată a persoanelor calificate in acest sens.

Organizarea informațiilor în rețele și structuri după principii clare care să acopere nevoie reale, va deveni cea mai importantă nevoie de viitor în ceea ce privește gestionarea informațiilor. Faptul că informația a devenit destul de accesibilă aduce cu sine o serie de probleme legate de credibilitatea surselor, de relevanța informațiilor precum și de perspectivele multiple pe care le poate avea aceeași informație.

Proiectul se fundamentează pe o serie de mecanisme care integrează obligatoriu prelucrarea pertinentă și eficientă a informațiilor. Fără acest element major proiectul nu poate fi fiabil. Astfel, pregătirea specialiștilor care să activeze în acest sens (profesionist și specializat) este absolut necesară.

Pe lângă nevoile legate de gestionarea informațională, construirea suporturilor tehnologice (soft-uri și hard-uri) care să asigure nevoile expuse mai sus este un alt obiectiv important ce va fi acoperit de tematica Educația computerizată și tehnologiile IT.

  • Crearea de noi profile umane în acord cu noile tendințe socio – economico – culturale;
  • Aprofundarea cunoașterii pe diferite domenii de interes datorită accesului facil la informații pertinente și relevante;
  • Dezvoltarea de noi posibilități de interacțiune, relaționare și comunicare pe probleme specializate;
  • Compatibilizarea profilelor de potențial uman cu traseele educaționale și vocaționale;
  • Dezvoltarea logisticii informaționale capabilă să optimizeze trasee informaționale specifice si sa permită compatibilizarea diferitor limbaje specializate pentru generare unei soluții optime.

Obiective generale

  • Studierea și aplicarea marilor resurse de pe internet, gen „art of problem solving” sau „wolfram Alpha” în matematică;
  • Dezvoltarea tehnologiilor ce stimulează cogniția și conștientizarea rolului la speciile ce se depreciază din cauza dezechilibrelor ecologice;
  • Dezvoltarea tehnologiilor de depistare a abilităților individuale și de configurare a drumurilor optime de evoluție personală;
  • Studierea metodelor de minimizare și anulare a efectelor negative ale tehnologiilor existente, proiectarea de noi tehnologii sustenabile și echilibrante pentru mediu;
  • Dezvoltarea programelor de formare pe principalele direcții de evoluție profesională a domeniului (anticiparea evoluției meseriilor legate de domeniul IT și informații și pregătirea specialiștilor pentru aceste domenii).

Citate care ne inspiră

Academia Națională Henri Coandă

  • Descriere
  • Idee, concept, soluție
  • Managementul nevoilor
  • Principii de dezvoltare
  • Viziune, misiune și scop
  • Context
  • Avantaje și beneficii

Programul Noesis

  • Descriere
  • Modelare matematică
  • Tematica generală
  • Principii de proiectare
  • Macro-calități
    • Integralitatea proiectului
    • Inovarea demersului
    • Ecologia / sustenabilitatea demersului
  • Concluzii

Descriere Centre

  • Context general
  • Descriere tematică
  • Program pilot

Centrele Noesis

  • NOESIS 1
  • NOESIS 2
  • NOESIS 3
  • NOESIS 4
  • NOESIS 5
  • NOESIS 6
  • NOESIS 7
Termeni și condiții
Întrebări frecvente
Contact
© ARCA Advanced Reaserch in Education 2018
  • Gplus
  • Facebook
  • Linkedin
Scroll to top