Integralitatea proiectului
Integralitatea proiectului permite oferirea unei soluții integrate a Programului Strategic Inovativ de Gestionare Sustenabilă a Proceselor NOESIS, la o problemă reală, respectiv nevoia de capitalizare a potențialului uman înalt. Modelul de analiză și gândire sistemică permite identificarea și descrierea cu acuratețe a rolurilor, a funcționalităților (pentru fiecare entitate instituțională) și a interdependențelor între categoriile importante de resurse: umană, informațională și materială (constituirea și asigurarea fluxurilor). Arhitectonica conceptuală, Arhitectonică instituțională (structura clusterului de centre și a fiecărui Centrul educațional de excelență NOESIS) și Arhitectonica spațiilor (interior și exterior), sunt cele trei dimensiuni care definesc integralitatea.
Arhitectonica proiectului
Definind integralitatea prin asociere cu un concept legat de armonie, proporție, estetică, etc. Arhitectonică (a formelor și structurilor) – am căutat să subliniem importanța echilibrării tuturor componentelor demersului. Considerăm că orice proces, pentru a putea fi apreciat drept unul integru de către exterior, are nevoie să fie echilibrat în interior. Abia atunci, suma tuturor calităților interioare va genera o plus valorare mai mare decât fiecare componentă în parte.
Arhitectonica conceptuală
structura Centrului Educațional de Excelență
Nevoia de a integra o serie de date complexe (atât cantitativ cât și mai ales – calitativ) pentru a reuși o identificare de soluții optime, a dus la conștientizarea faptului că nu se poate realiza acest deziderat decât dacă urmăm tiparul organic (natural) atât de declanșare a crizelor cât și de soluționare a acestora. Astfel, modelul de analiză matematică calitativă, care integrează o serie de elemente din posibilitățile de fractalizare semantică a informațiilor, dar care permite și identificarea relațiilor de diferite tipuri pe diversele nivele de interacțiune – a fost soluția adoptată pentru generarea unei analize.
Faptul că acesta permite identificarea elementelor componente de pe mai multe nivele, că ne oferă posibilitatea de a stabili interdependențe dar și posibilități de soluționare prin cel puțin două modalități de decizie, a condus la structurarea unor principii sistemice generale și la constituirea unor structuri instituționale valide și fiabile pe funcționalitatea identificată dar și pe rolul asumat.
Astfel, a rezultat o structură instituțională, compusă din șapte centre educaționale pe tiparul Centru educațional de Excelență, în șapte locații/ orașe reprezentative dintre care le numeram pe cele descrise in programul pilot propus: București, Cluj Napoca si Iași.
Arhitectonica instituțională
structura Centrului Educațional de Excelență
Aducerea împreună a unor sub-entități într-o structură integratoare precum cea de centru educațional, permite acoperirea unor nevoi atât de funcționalitate cât și de eficiență logistică.
Modul lor de organizare precum și relațiile care se generează respectă principiile conceptuale descrise.
Centrul Enrichment – rol de descoperire a potențialelor active și pasive.
Centrul de Cercetare – rol identificarea portofoliilor de soluții aplicabile și creare de produse tehnologice, optime și sustenabile
Gimnaziu – rol de dezvoltarea abilităților predominante și a conștientizarea tipului de personalitate
Liceu – rol de auto-cunoaștere și antrenarea abilităților (predominante și conexe) pentru tinerii cu abilități înalte. Descoperirea traseelor profesionale.
Platforma IT – rol de fluidizare a informațiilor
Centru de Francizare/Certificare a produselor – rol de validarea calităților produselor dezvoltate și asigurarea condițiilor de diseminare și/ sau producție în masă
Universitate – rol de specializare a tinerilor pe domeniile de performanță
Considerăm că anume această configurație de entități va permite realizarea cu succes a demersului. Succesul, în cazul de față este definit nu doar sub aspect de produse finite, ci și sub aspect de calitate, grijă și eficiență a tuturor resurselor folosite sau generate.
Arhitectonica spațiilor (interior și exterior)
structura Centrului Educațional de Excelență
Centrul educațional de Excelență va fi construit pe aceleași principii ce ne conduc și în cercetarea educațională: dezvoltarea unei relații armonioase și sustenabile cu mediul înconjurător și cu ecosistemele planetare.
Proiectarea acestor centre educaționale, de cercetare și inovare de excelență s-a făcut analizând trendurile arhitecturale orientate către sustenabilitate și ecologie și pune accent pe ultimele cercetări în aceste direcții. Deasemena o geometrie specifică structurilor matematice armonice, obținută prin intermediul modelării matematice este definitorie pentru corelarea la nivel calitativ a funcției de referință cu contextul formal în care această funcție se manifestă.
Acești algoritmi formali complecși, conduc la o optimizare și rafinare a relației dintre ființa umană și spațiile alopoietice în care își desfășoară activitățile, cu atât mai specifice când este vorba despre activități de natură calitativă cum sunt cele ale învățării, cercetării și inovării.
Toate spațiile specifice acestui proiect, specifice fiecărui centru educațional de excelență în parte, au fost modelate atât la nivel de fenomen specific, asociat actului educațional și de cercetare cât și la nivel contextual, vizând tipologiile de inteligențe și contextul social, economic și cultural în care este integrat fiecare centru de excelență în parte.
Calitățile spațiilor în care se desfășoară aceste activități sunt de natură sensibilă, fiind esențiale în procesele educaționale și de cercetare moderne.
Elementele ambientale precum lumina, sunetul, confortul termic, confortul estetic și altele au fost integrate cu grijă în contextul arhitectural. Contribuția acestor elemente la calitatea învățării, la echilibrarea emoțională și la calitatea relațiilor generate între toate acestea, este bine-cunoscută. Neuroștiintele și cercetările psihologice asociate supradotarii asociază procesele de rafinare perceptuală cu o înțelegere mai complexă a relației dintre fenomen și context și cu o creștere a abilității de a gestiona mai multe perspective simultan.
Prin stimularea coerentă și intenționată a organelor de percepție, vizual, auditiv, tactil, olfactiv și gustativ, prin introducerea intenționată și coerentă a acestora în discursul arhitectural formal, adaptăm spațiile specifice la tipologiile cognitiv emoționale asociate cu supradotarea, generând un mediu coerent, sustenabil din perspectivă calitativă.
Considerăm că un act de educație autentică se poate realiza doar într-un context echilibrat din toate punctele de vedere. Iar calitatea mediului fizic este foarte importantă în acest sens.
Principiile de bază care au fundamentat opțiunea pentru proiectul arhitectonic au fost:
- Modularitate și poli-funcționalitatea spațiilor. Posibilitatea transformării (cu modificări minime) a spațiului care să corespundă nevoii de utilizare într-o gamă variată de activități, de asemenea să permită rupere de simetrie în procesele educaționale.
- Ergonomie și eficiență. Pe de o parte a resurselor pe care le consumă (energie termică, electrică, etc.), iar pe altă parte a posibilităților de adaptare la diferite nevoi (de învățare, de cercetare, de observare, etc.)
- Estetică și rafinament. Toate detaliile arhitecturale au fost gândite ca să definitiveze ambianța și atmosfera fizică fără s-o încarce cu detalii irelevante sau deranjante.
- Minimalism, epurare semnatica si formala cu intenția de a face o trece cât mai firească (acolo unde este posibil) între mediul interior și cel exterior.