Concluzii
Modelul de analiză și gândire sistemică ce stă la baza acestui demers, permite identificarea și descrierea cu acuratețe a traseelor decizionale coerente, a principiilor de modelare, a portofoliilor de direcții strategice și a macro calităților esențiale în definirea fiecărui principiu în parte, a rolurilor, a funcționalităților (pentru fiecare entitate instituțională) și a interdependențelor între categoriile importante de resurse: umană, informațională și materială (constituirea și asigurarea fluxurilor).
Așa cum descriam pe larg în capitolul acesta, arhitectonica conceptuală, instituțională (structura clusterului de centre educaționale și a fiecărui Centrul educațional de excelență NOESIS în parte) precum și cea a spațiilor operațional educaționale (interior și exterior), sunt cele trei dimensiuni care definesc integralitatea acestui program strategic.
Componenta ce definește gradul de coerență și sustenabilitate a demersului, rezultată în urma aplicării principiilor mai sus descrise, conferă întregului demers calitatea sa ecologică, neinvazivă și circularitatea și coerența sistemică.
Profunzimea direcțiilor de cercetare și impactul educațional de referință pe care acest proiect îl poate avea cu susținerea societății civile, cu ajutorul tuturor partenerilor implicați, poate genera , implementat corect, o schimbare de paradigmă la nivel educațional și nu numai..
Proiectând, implementând și evaluând demersul prin mecanisme structurate pe aceste principii, sistemul devine sustenabil și își asigură dreptul de a fi o soluție amplă la categoriile de probleme menționate pe care acesta le adresează.
Împreună, acestea fac obiectul unui proces inovativ complex, ce va fi descris pe larg în acest studiu în capitolele ulterioare. Aceste Meta direcții și principii de dezvoltare sunt analizate din multiple perspective specifice nivelului de complexitate a acestui proiect strategic, de importanță națională.
Ca și o ultima concluzie, colaborarea cu instituțiile statului este esențială. Aceste instituții devin parteneri importanți în acest proces multiperspectival, de importanță națională strategică.
Dezvoltarea unor parteneriate cu universități de stat și centre de cercetare și inovare, parteneri instituționali de stat dar și din mediul privat, care prin obiectul de activității se ocupă de formarea specialiștilor și monitorizarea promoțiilor de absolvenți, identificarea tinerilor cu capacități profesionale adecvate și implicarea acestora în diferite activități de formare și proiecte concrete, identificarea copiilor și tinerilor cu abilități înalte și educarea lor în scopul valorificrii resurselor creativ cognitive și convertirea lor în procese inovative aplicate, sunt doar câteva dintre direcțiile strategice de implementare ale acestui Program educațional de excelență.