Centrele NOESIS
Context general
Din multitudinea de teme globale, de importanță strategică la acest moment, în modelarea semantică pe care o folosim ca și model de analiză, în funcție de contextul global și cel național, au fost introduse o serie de date ce au generat meta-direcțiile tematice ce fundamentează în acest moment întreg demersul. Revenim la analiza celor două tipuri de contexte relevante în acest proces, doar pentru a aminti că este important să vedem problematica globală ca pe un preambul pentru problematica locală, la nivel național, aceste două tipuri de contexte fiind interdependente, cel global având rol de modulator al celui local, respondent.
Argument
Înțelegerea prosperității sustenabile respectiv scopul acestui demeres sistemic, este o sarcină esențială, dar complexă. Implică agenda de cercetare multidisciplinară și trans-disciplinară continuă.
Aceast studiu descrie succint dimensiunile acestei sarcini. Agenda proiectului nostru, Programului Strategic Inovativ de Gestionare Sustenabilă a Proceselor NOESIS, explorează nu doar aspectele economice ale acestei provocări, ci și dimensiunile filozofice, educaționale, de cercetare, sociale și politice.
Programul nostru educațional este privit ca întreg și este împărțit, pentru o mai bună înțelegere, în câteva teme fundamentale:
Tema 1 explorează încadrarea morală și sensurile contestate ale prosperității.
Tema 2 explorează rolul educației și cercetării în modelarea sistemică a societății noastre.
Tema 3 explorează rolul artei și culturii în modelarea sistemică a societății noastre.
Tema 4 comunică politica prosperității sustenabile și explorează schimburile instituționale care vor fi necesare pentru a o obține.
Tema 5 explorează dimensiunile sociale și psihologice ale prosperității.
Tema 6 examinează dinamica complexă a sistemelor economice și sociale de care prosperitatea sustenabilă depinde într-o măsură covârșitoare.
Aceast studiu, dincolo de premizele sale obișnuite, explorează fundamentele conceptuale ale temelor Programului Strategic Inovativ de Gestionare Sustenabilă a Proceselor NOESIS.
Scopul general al acestui program este de a explora, prin intermediul mecanismelor specifice educației și cercetării, dimensiunile economice, ecologice, sociale și de guvernare ale prosperității sustenabile și de a face recomandări concrete aparatului de stat, mediului de afaceri și societății civile în acest sens.
Rolul educației, cercetării și inovării în modelarea sistemică a societății noastre
Abordarea noastră pleacă de la această premiză pentru a lua în considerare rolul educației, cercetării și inovării aferente, nu doar în comunicarea durabilității, ca și componentă inerentă a prosperității în sine, ci și în generarea de foresight pe problematici de o natură mult mai impredictibilă și complexă, acestea din urmă generând însăși durabilitatea despre care se vorbește în context. Acest lucru necesită o cercetare aprofundată pentru a explora modul în care educația sustenabilă, de excelență, contribuie la prosperitatea durabilă prin definirea semantică specifică și reconfigurarea modelului paradigmatic în care înțelegem realitatea și patternurile sale, pentru a înțelege și explora modul în care ne raportăm la cunoaștere, la valorile sale și la orizonturile pe care aceasta le deschide, asupra modului în trăim, lucrăm, ne exprimăm și ne simțim bine.
Identificarea și structurarea situațiilor de criză în raport cu gradul de interdependență sau nivelul de complexitate, crearea de pachete de soluții neinvazive cu mediul, capabile să genereze soluții de intervenții în timp real, dezvoltarea rețelelor profesionale colaborative formate din echipe de experți în dinamica crizelor, specializate și antrenate pentru gestionarea celor mai diverse situații de criză, dezvoltarea de noi tehnologii neinvazive necesare pentru diferite etape ale crizelor (preventive, monitorizare, intervenție, stabilizare, recuperare/ restaurare, etc.), identificarea de noi oportunități de evoluție după o criză, studii de impact și scenarii pe dinamica crizelor, foresight pe principalele direcții de evoluție socio – economico – ecologică, trenduri noi în piața muncii, reconversia forței de muncă, automatizare, noi tehnologii de mediu, etc sunt doar câteva dintre perspectivele analizate in context.
Acestea sunt de natură să genereze, odată introduse în modelul de analiză, noi strategii de dezvoltare societală durabilă, pas important în atingerea prosperității durabile la care facem referire.
Factori decisivi de dezvoltare educațională și de cercetare
De asemenea, în modelul de analiză la care raportăm prosperitatea durabilă în contextul educațional, de cercetare și inovare, se iau în considerație multiple perspective de modelare care, sunt analizate în urma unor factori relevanți ce contribuie la sustenabilitatea proceselor luate în discuție.
În gestionarea eficientă, echitabilă și cu minimizarea consecințelor crizelor, care aruncă într-o lumina proastă și atentează la atingerea nivelului prosperității durabile, o serie de factorii decisivi, cum ar fi cunoașterea multidimensională și profundă a tuturor tipologiilor de criză, cât și a dinamicii lor au un rol esențial în soluționarea acestora.
Posibilitatea de a mobiliza în timp scurt resursele esențiale (materiale, logistice, de infrastructură de diverse tipuri, intelectuale și umane) pentru o intervenție eficientă și sustenabilă specifică nevoilor generate de logicile inerente ale crizelor, este determinantă.